Witam wszystkich, coś mało tutaj tematów w zakresie zmiękczaczy. Dodam swój może z czasem będzie tego więcej.
Chciałbym zapytać o poradę w programowaniu sterownika, co prawda zmiękczacz zamontowała firma 3 lata temu i tak to sobie działa.
Ostatnio kupiłem sobie test na twardość wody aby sprawdzić czy wszystko jest OK. Jako że tester mierzy z stopniach francuskich to po przeliczeniu jest stopnie niemieckie wyszły mi takie wyniki:
woda z wodociągu: 16
0d
woda z zmiękczacza: 11
0d
Czułem po samej wodzie że coś jest nie tak, przeczyściłem pływak, zaworki i wymusiłem ręcznie regenerację złoża.
Ponowne pomiary po regeneracji to 2
0d
Zastanowiło mnie czy ustawienia jakie mam w sterowniku są prawidłowe bo moim zdaniem nie, chyba za często ta regeneracja się robi?
Szukając na różnych stronach informacji na temat ustawień niewiele się dowiedziałem dlatego piszę tutaj ten post, może jest ktoś kto się zna na ustawieniach.
Podam swoje:
- back wash (czas płukania wstecznego) -
5min- regeneration (czas regeneracji i wolnego płukania) -
10min- brine refill (czas napełniania zbiornika solanki) -
4min- fast rinse (czas szybkiego płukania) -
5min- objętość wody po którym następuje ponowne płukanie -
2.3m3instrukcje jaką dał producent ->
http://pliki.bluewater24.pl/pdf/instrukcje/instrukcja%20nowa%20RX.pdfwg tej instrukcji wyliczyłem sobie że zdolność jonowymienna w tym modelu to ok 68
odT - choć w instrukcji nie napisali czy podane wartości jakie dali są w stopniach niemieckich czy francuskich, zakładam że w niemieckich.
Przyjmując powyższe obliczenia to czas na ponowną regeneracje powinienem mieć co 4m
3 - czy ktoś może mnie sprawdzić czy dobrze liczę?