Woda z membrany do ścieku leci bez przerwy

Zaczęty przez krystian, Październik 12, 2013, 12:29:25 PM

« poprzedni - następny »

GreguS

nie, to nie zaworek... jaką masz membranę i jaki ogranicznik przepływu?
Sprawdziłeś to gniazdo w obudowie membrany?
Sklep z filtrami do wody - tutaj
Poradniki - kliknij

gt1209

Po wymianie membrany problem ustał. Po napełnieniu  zbiornika woda przestaje lecieć. Jestem jednak przerażony tym ile wody się marnuje przy produkcji wody dla pojedynczego zbiornika. Mój zbiornik to ok. 5 litrów napełnia się od zera przez ok. godzinę.  Przez ten czas non stop wydalana jest woda do kanalizacji dość mocnym stałym strumieniem. To jest normalne? Już nie mówię o tym że sam dźwięk stale lejącej się wody jest denerwujący...

primus_pl

Witam, mam podobny problem z "uciekającą wodą", wszystko przetestowane zgodnie z powyższymi sugestiami, zawory itp sprawne bo po wymianie, natomiast ciśnienie w zbiorniku mam 0,3 bar, czy zbiornik do wymiany czy też można go dopompować?

pozdrawiam

rob

Dzień dobry,

przyłączę się do tematu. Podobny problem. Zestaw "samoróbka" na pompie 3 l/min, bez zbiornika. Woda cały czas ucieka do kanalizacji. Zawór zwrotny w kolanku sprawny. Dla pewności dałem drugi, na wężyku (co ciekawe, mimo że wylewka jest szczelna, to manometr między nią a zaworem zwrotnym na odejściu czystej wody pokazuje najpierw 4 bar, a potem szybko spada i mniej więcej utrzymuje się na poziomie 2,2-2,1 bara. Tak jakby gdzieś uciekało. Tylko gdzie?)

Membrana nowa, O-ringi nasmarowane, nigdzie nie mam wycieków. Na wejściu ciśnienie ok. 2,5 bara, pompa podbija za filtrami do 5 bar.

Sugerując się schematami dla zestawów z pompą nie instalowałem zaworu dwudrożnego. Niestety nie dałem też elektrozaworu zamykającego dopływ wody z kranu w zależności od stanu pracy pompy. Czy tu się kryje błąd? Bez jednego lub drugiego zaworu nie mam co oczekiwać, że odrzut do kanalizacji ustanie?

Krzyneczek

Cytat: gt1209 w Styczeń 22, 2017, 16:09:36 PM
5 litrów napełnia się od zera przez ok. godzinę.  Przez ten czas non stop wydalana jest woda do kanalizacji dość mocnym stałym strumieniem. To jest normalne? Już nie mówię o tym że sam dźwięk stale lejącej się wody jest denerwujący...

Tak, czas wydaje mi się poprawny, u mnie większy zbiornik 1,5h, ale mam ciśnienie w sieci 4,5 i zbiornik 12l. Kwestia dźwięku, to często kwestia umiejscowienia miejsca mocowania obejmy odpływu do kanalizacji. Jeżeli damy przed syfonem, to możliwy efekt w postaci plumkania, chlupania itp. Ja już przenosiłem swoją obejmę za syfon na rurę odpływową.

@rob
Nie wyobrażam sobie podłączenia pompy bez czujnika wysokiego i niskiego ciśnienia, które decydują o wyłączeniu pompy, brak któregoś z nich spowoduje pracę na sucho albo do skutku - wyrzucając wodę do kanalizacji, do tego zawór czterodrożny, jeżeli nie chcesz go używać to wtedy musi być elektrozawór wpięty w obieg, ale takiego rozwiązania nie miałem okazji widzieć.
zobacz schemat do pierwszej lepszej pompy, może to Ci coś rozjaśni - tutaj
Na zdrowie!

rob

Dzięki za potwierdzenie.
Oczywiście czujniki mam! Wziąłem gotowy zestaw, tyle że same czujniki oczywiście nie załatwiają sprawy, ponieważ zawsze zostaje naturalne ciśnienie sieci. Niestety sprzedający zazwyczaj kwestię elektrozaworu w opisie pomp pomijają. To, plus schemat jakim się sugerowałem:
https://www.woda.com.pl/__instrukcje/pompa-elektryczna-instrukcja_opt.pdf
(gdzie zawór dwudrożny co prawda jest ale nie został wyróżniony i opisany) spowodowało że tą kwestię przegapiłem. A że jest to mój pierwszy kontakt z RO w domu, stąd taki błąd.
Dziękuję za utwierdzenie w poprawnym rozwiązaniu.
Elektrozawór już zamówiony. Wziąłem też dwudrożny, pomyślałem żeby dla bezpieczeństwa zainstalować oba. Myślisz, że to przesada, czy może tak być?

TinyPortal 2.2.2 © 2005-2022