Autor Wątek: Woda z membrany do ścieku leci bez przerwy  (Przeczytany 30230 razy)

Offline GreguS

  • Administrator
  • Technik
  • *
  • Wiadomości: 242
  • Pomógł 31
Odp: Woda z membrany do ścieku leci bez przerwy
« Odpowiedź #20 dnia: Styczeń 06, 2017, 02:08:17 am »
nie, to nie zaworek... jaką masz membranę i jaki ogranicznik przepływu?
Sprawdziłeś to gniazdo w obudowie membrany?
Sklep Online https://sklep.osmoza.pl
Poradniki - kliknij

Offline gt1209

  • Nowy
  • *
  • Wiadomości: 3
  • Pomógł 0
Odp: Woda z membrany do ścieku leci bez przerwy
« Odpowiedź #21 dnia: Styczeń 22, 2017, 16:09:36 pm »
Po wymianie membrany problem ustał. Po napełnieniu  zbiornika woda przestaje lecieć. Jestem jednak przerażony tym ile wody się marnuje przy produkcji wody dla pojedynczego zbiornika. Mój zbiornik to ok. 5 litrów napełnia się od zera przez ok. godzinę.  Przez ten czas non stop wydalana jest woda do kanalizacji dość mocnym stałym strumieniem. To jest normalne? Już nie mówię o tym że sam dźwięk stale lejącej się wody jest denerwujący...

Offline primus_pl

  • Nowy
  • *
  • Wiadomości: 1
  • Pomógł 0
Odp: Woda z membrany do ścieku leci bez przerwy
« Odpowiedź #22 dnia: Marzec 09, 2019, 16:59:46 pm »
Witam, mam podobny problem z "uciekającą wodą", wszystko przetestowane zgodnie z powyższymi sugestiami, zawory itp sprawne bo po wymianie, natomiast ciśnienie w zbiorniku mam 0,3 bar, czy zbiornik do wymiany czy też można go dopompować?

pozdrawiam

Offline rob

  • Nowy
  • *
  • Wiadomości: 2
  • Pomógł 0
Odp: Woda z membrany do ścieku leci bez przerwy
« Odpowiedź #23 dnia: Marzec 17, 2019, 16:43:39 pm »
Dzień dobry,

przyłączę się do tematu. Podobny problem. Zestaw "samoróbka" na pompie 3 l/min, bez zbiornika. Woda cały czas ucieka do kanalizacji. Zawór zwrotny w kolanku sprawny. Dla pewności dałem drugi, na wężyku (co ciekawe, mimo że wylewka jest szczelna, to manometr między nią a zaworem zwrotnym na odejściu czystej wody pokazuje najpierw 4 bar, a potem szybko spada i mniej więcej utrzymuje się na poziomie 2,2-2,1 bara. Tak jakby gdzieś uciekało. Tylko gdzie?)

Membrana nowa, O-ringi nasmarowane, nigdzie nie mam wycieków. Na wejściu ciśnienie ok. 2,5 bara, pompa podbija za filtrami do 5 bar.

Sugerując się schematami dla zestawów z pompą nie instalowałem zaworu dwudrożnego. Niestety nie dałem też elektrozaworu zamykającego dopływ wody z kranu w zależności od stanu pracy pompy. Czy tu się kryje błąd? Bez jednego lub drugiego zaworu nie mam co oczekiwać, że odrzut do kanalizacji ustanie?
« Ostatnia zmiana: Marzec 17, 2019, 16:45:39 pm wysłana przez rob »

Offline Krzyneczek

  • Użytkownik
  • ***
  • Wiadomości: 39
  • Pomógł 2
Odp: Woda z membrany do ścieku leci bez przerwy
« Odpowiedź #24 dnia: Marzec 18, 2019, 09:38:33 am »
5 litrów napełnia się od zera przez ok. godzinę.  Przez ten czas non stop wydalana jest woda do kanalizacji dość mocnym stałym strumieniem. To jest normalne? Już nie mówię o tym że sam dźwięk stale lejącej się wody jest denerwujący...

Tak, czas wydaje mi się poprawny, u mnie większy zbiornik 1,5h, ale mam ciśnienie w sieci 4,5 i zbiornik 12l. Kwestia dźwięku, to często kwestia umiejscowienia miejsca mocowania obejmy odpływu do kanalizacji. Jeżeli damy przed syfonem, to możliwy efekt w postaci plumkania, chlupania itp. Ja już przenosiłem swoją obejmę za syfon na rurę odpływową.

@rob
Nie wyobrażam sobie podłączenia pompy bez czujnika wysokiego i niskiego ciśnienia, które decydują o wyłączeniu pompy, brak któregoś z nich spowoduje pracę na sucho albo do skutku - wyrzucając wodę do kanalizacji, do tego zawór czterodrożny, jeżeli nie chcesz go używać to wtedy musi być elektrozawór wpięty w obieg, ale takiego rozwiązania nie miałem okazji widzieć.
zobacz schemat do pierwszej lepszej pompy, może to Ci coś rozjaśni - tutaj
« Ostatnia zmiana: Marzec 18, 2019, 09:53:22 am wysłana przez Krzyneczek »
Na zdrowie!

Offline rob

  • Nowy
  • *
  • Wiadomości: 2
  • Pomógł 0
Odp: Woda z membrany do ścieku leci bez przerwy
« Odpowiedź #25 dnia: Marzec 18, 2019, 10:27:53 am »
Dzięki za potwierdzenie.
Oczywiście czujniki mam! Wziąłem gotowy zestaw, tyle że same czujniki oczywiście nie załatwiają sprawy, ponieważ zawsze zostaje naturalne ciśnienie sieci. Niestety sprzedający zazwyczaj kwestię elektrozaworu w opisie pomp pomijają. To, plus schemat jakim się sugerowałem:
https://www.woda.com.pl/__instrukcje/pompa-elektryczna-instrukcja_opt.pdf
(gdzie zawór dwudrożny co prawda jest ale nie został wyróżniony i opisany) spowodowało że tą kwestię przegapiłem. A że jest to mój pierwszy kontakt z RO w domu, stąd taki błąd.
Dziękuję za utwierdzenie w poprawnym rozwiązaniu.
Elektrozawór już zamówiony. Wziąłem też dwudrożny, pomyślałem żeby dla bezpieczeństwa zainstalować oba. Myślisz, że to przesada, czy może tak być?
« Ostatnia zmiana: Marzec 18, 2019, 10:31:42 am wysłana przez rob »