Autor Wątek: Jaki filtr do wody?  (Przeczytany 31004 razy)

Offline GreguS

  • Administrator
  • Technik
  • *
  • Wiadomości: 200
  • Pomógł 27
Jaki filtr do wody?
« dnia: Kwiecień 10, 2012, 23:07:52 pm »
Troszkę podobne pytanie jak z działu zmiękczaczy...

Podzielcie się opiniami. Co Was martwi, czemu taki a nie inny filtr preferujecie.
Co tworzy Waszą opinię w danym temacie?
Zapraszam do dyskusji...
Sklep Online https://sklep.osmoza.pl
Poradniki - kliknij

Offline Krzyneczek

  • Użytkownik
  • ***
  • Wiadomości: 39
  • Pomógł 2
Odp: Jaki filtr do wody?
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 11, 2012, 11:42:16 am »
Ja przy wyborze się kierowałem takimi
wskazówkami...

Przede wszystkim dobierzmy filtr odpowiedni do naszych potrzeb oraz do jakości wody. Osobnym kryterium będzie jego wydajność - tu liczy się przede wszystkim, by nie brakowało nam czystej wody.
Ogólnie domowe filtry do wody dzielimy na kilka kategorii:

- filtry montowane na głównym ujęciu wody w budynku
- filtry kuchenne (w tym systemy odwróconej osmozy) - służą do oczyszczania wody przeznaczonej do celów spożywczych, montowane są w szafce kuchennej pod zlewozmywakiem
- filtry łazienkowe - prysznicowe, kąpielowe i pralkowe
Na zdrowie!

Offline GreguS

  • Administrator
  • Technik
  • *
  • Wiadomości: 200
  • Pomógł 27
Odp: Jaki filtr do wody?
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 25, 2012, 09:28:27 am »
To znów trochę zaspamuję, ale może się komuś przydadzą te informacje, w sumie dość często zadawane pytanie,
jaki filtr do wody :pee: ??

Więc krótki  :alas:  opis najczęściej spotykanych filtrów.
- filtry montowane na głównym ujęciu wody w budynku dla wody miejskiej:

Dobierając odpowiedni filtr kierujemy się dwoma zasadami: jakość wody jaką mamy uzdatnić oraz jej ilość.
Jeśli korzystamy z wody miejskiej nasze zadanie jest nieco ułatwione. Co prawda nie zdarzyło się jeszcze aby u kogoś w kranie popłynęła naprawdę czysta woda, ale w wodzie miejskiej zwykle występują łatwiejsze do usunięcia zanieczyszczenia niż w wodzie studziennej. Uzdatnianie wody zawsze dzielimy na kilka etapów. Nie ma idealnego filtra który za pomocą super wkładu uzdatni dobrze każdą wodę. Po pierwsze musimy z wody usunąć zanieczyszczenia mechaniczne, takie jak piasek, drobiny rdzy oraz inne rozpuszczone w wodzie substancje. Dobrze służą w tym celu wkłady z pianki polipropylenowej lub wkłady sznurkowe. Są to wkłady o dokładnej filtracji które zapewnią nam czysta optycznie wodę. W zależności od zanieczyszczeń występujących w naszej wodzie dobieramy odpowiednią gęstość wkładu filtrującego. W większości przypadków bardzo dobrze poradzą sobie wkłady dwudziesto lub pięcio mikronowe. Przy wyjątkowo złej jakości wody, by nieco zaoszczędzić na kosztach eksploatacji, a jednocześnie mieć gwarancję czystości wody najlepiej zastosować dwie obudowy filtrujące. Do pierwszej z nich stosujemy wkład o większej granulacji np. 50 lub 20 mikronów, a do drugiej wkład dokładnej filtracji np. 5 mikronów. Wkłady od większych oczkach są często wielokrotnego użytku (wkłady harmonijkowe poliestrowe, dyskowe lub wkłady z siatki nylonowej). W przypadku mocno brudnej wody dobrze sprawdzają się obudowy filtrów z możliwością wypłukania zanieczyszczeń na zewnątrz bez konieczności odkręcania obudowy i wyjmowania wkładu.
Dużą zaletą w codziennej eksploatacji są filtry z samoczynnym płukaniem wkładu.
Filtr Ecowater serii AFF jest szczególnie wygodny w użytkowaniu - po zaprogramowaniu samoczynnie przeprowadza regenerację wkładu i wypłukuje zanieczyszczenia do kanalizacji. Inna zaleta to stosunkowo niska cena w porównaniu z podobnymi produktami konkurencyjnych firm.
Stosując filtry do usuwania zanieczyszczeń mechanicznych zawsze należy wziąć pod uwagę przepływ wody jaki zapewni nam wkład który chcemy zastosować. Użycie małej obudowy z wymiennym wkładem piankowym lub sznurkowym na duży dom gdzie z wody korzysta wielu odbiorców mija się z celem - albo będzie nam brakować wody (spadek ciśnienia) albo zniszczymy wkład filtrujący i nie spełni on swojej roli.
Zwykle dobieramy obudowy i odpowiednie wkłady do ilości osób korzystających z wody. Jeśli prowadzimy małe gospodarstwo domowe (1-2 osoby) możemy zastosować standardowe obudowy 10” (np. FHPR), jeśli jednak wodę użytkuje kilka osób należy zastosować obudowy typu BigBlue (10” lub 20”) lub filtr z samoczynnym płukaniem wkładu.
Jeśli nie jesteśmy pewni co będzie odpowiednie w naszym przypadku zawsze możemy skorzystać z fachowej porady specjalistów.
Mając etap usuwania zanieczyszczeń mechanicznych za sobą warto zastanowić się co wciąż w wodzie przeszkadza nam najbardziej. W większości miast woda jest mocno chlorowana oraz zawiera dużo rozpuszczonych związków chemicznych. Proszę pamiętać, że nasze środowisko naturalne jest bardzo skażone a woda płynąca w naszych kranach często pochodzi z ujęć które nie mieszczą się w żadnych normach. Chlor co prawda zabija bakterie oraz drobnoustroje, ale jest to toksyczna trucizna powodująca nie tylko zatruwanie naszego organizmu ale też wiele problemów skórnych i pokarmowych.
Aby usunąć z wody zanieczyszczenia chemiczne (chlor, pestycydy, detergenty, chlorofenole, fluorki itp.) stosujemy filtry z wkładem węglowym. Wkłady takie są wykonane z wysokiej jakości węgla aktywnego i absorbują zdecydowaną większość zanieczyszczeń chemicznych występujących w wodzie wodociągowej lub studziennej. Dodatkową zaletą tych wkładów jest to, że często są połączone ze złożami usuwającymi z wody metale ciężkie (wkłady ze złożem KDF). Niewątpliwą zaletą zastosowania filtra węglowego jest znaczne podniesienie jakości wody, oraz komfort jej użytkowania (brak przykrego zapachu). Wkłady węglowe wymieniamy zwykle po 6 miesiącach eksploatacji, niezależnie od ilości przepuszczonej wody. Bardziej ekonomiczną formą jest zastosowanie filtrów węglowych o samoczynnej regeneracji (np. Tapworks CWFS). Taki filtr posiada wysokowydajne złoże węgla aktywnego o żywotności do 10 lat. Co kilka dni automatycznie następuje regeneracja złoża przez samoczynne płukanie.
Dużym problemem w naszym kraju jest tzw. Twarda woda. W Polsce występuje duża zawartość węglanu wapnia który wpływa na pogorszenie jakości wody. Wielu dostrzega ten problem w postaci odkładającego się kamienia w czajniku lub piecu c.o. Co prawda nasze normy dopuszczają by w wodzie mogły się znaleźć olbrzymie ilości tego związku (do 500 mg) jednak wpływ twardej wody na zdrowie oraz na użytkowanie wody i urządzeń domowych jest bardzo niekorzystny.  Problem ten możemy rozwiązać stosując filtry lub wkłady zmiękczające wodę. Zmiękczanie wody polega na zastosowaniu złoża jonitowego które wychwytuje przepływający przezeń węglan wapnia. Każdy wkład zmiękczający (FCCST) ma określoną pojemność jonowymienną, co oznacza, że jego zdolność filtracyjna ulega wyczerpaniu. Z tego względu najbardziej ekonomicznym rozwiązaniem jest zastosowanie zmiękczaczy do wody (Ecowater, Tapworks, Clack). Tego typu urządzenia gwarantują absolutnie miękką (z możliwością ustawienia twardości) wodę oraz komfort użytkowania. Regeneracja złoża jonowymiennego przeprowadzana jest automatycznie, a jakość wody jest stale monitorowana. Jedynym kosztem eksploatacji jest chlorek sodu w pastylkach (sól), natomiast zastosowanie takiego urządzenia przyczynia się do znacznych oszczędności. O minimum połowę redukujemy używanie środków chemicznych w domu (proszki, płyny, detergenty i szampony), a utrzymanie czystości w urządzeniach sanitarnych czy kabinie prysznicowej będzie po prostu dziecinnie łatwe.
Ogólnie ocenia się, że zmiękczacze wody oszczędzają dla użytkownika ok. 120 zł miesięcznie przy 4 osobowej rodzinie. Na naszym rynku istnieje bardzo duża oferta zmiękczaczy do wody. Większość z nich charakteryzuje się jednak dużym zużyciem soli oraz skomplikowanym użytkowaniem. Największy komfort dają bardzo dobre jakościowo amerykańskie urządzenia Tapworks lub najwyższej jakości zmiękczacze Ecowater. Proszę pamiętać, że jest to nasz zakup na całe życie, więc nie warto kierować się jedynie ceną zmiękczacza. We właściwym doborze systemu pomoże nam wykwalifikowany specjalista. Standardem jest 10-cio letnia gwarancja, co świadczy o wysokiej jakości produktu.   

- filtry montowane na głównym ujęciu wody w budynku dla wody studziennej:

Zasada stosowania filtrów usuwających zanieczyszczenia mechaniczne jest bardzo podobna jak przy wodzie miejskiej. Najlepiej sprawdzają się gotowe zestawy typu BigBlue 10” lub 20”.
Częstym problemem jest występowanie w wodzie bakterii i wirusów. Ma to związek z nieszczelnymi szambami oraz zanieczyszczeniami organicznymi dostającymi się do wody studziennej. Aby mieć gwarancję bezpiecznej wody stosujemy lampy bakteriobójcze. Są to lampy naświetlające wodę promieniami UV i niszczące florę bakteryjną występującą w wodzie. Jest to całkowicie bezpieczna i uznana na całym świecie metoda uzdatniania wody. Ważne, aby przed zastosowaniem odpowiednio dobranej lampy UV zdezynfekować instalację w naszym domu. Robimy to stosując specjalny dezynfekant. Zwykle kupując lampę UV dostajemy dezynfekant wraz ze specjalnym filtrem już w zestawie. Stosowanie lampy UV daje nam bezpieczną wodę ale tylko w połączeniu z uprzednią dezynfekcją instalacji.
Na rynku jest kilku dostawców lamp UV. Przy wyborze warto pamiętać o bezpieczeństwie oraz o kosztach eksploatacyjnych. Lampa UV jest stale podłączona do prądu oraz wody - niezbędny jest zatem fachowy montaż (oczywiście możemy go przeprowadzić we własnym zakresie stosując się do zaleceń producenta), oraz właściwa eksploatacja. Co roku wymieniamy żarnik UV który jest odpowiedzialny za sterylność wody. Cena żarnika ma zatem istotny wpływ na późniejszą cenę użytkowania. Polecamy lampy UV firmy TMA. Zaletą jest polska produkcja na najwyższym światowym poziomie, dostępność wszystkich części zamiennych, niska cena żarników (do 70 % taniej niż w lampach importowanych) oraz niezbędne atesty i certyfikaty

Odżelaziacze wody

Kopiąc studnie nigdy nie wiemy na jaką wodę trafimy. Zwykle satysfakcjonuje nas sam fakt posiadania wody, ale gdy zaczynamy ją eksploatować nieraz okazuje się, że nasza woda zawiera dużo żelaza i manganu.
Rdzawe zacieki na umywalce lub żółta woda w kranie to jeszcze nie jest wielki problem. Musimy się jednak przygotować na wykonanie dokładnego badania wody w sanepidzie. Dopiero z wynikami wody możemy dobierać właściwe metody usuwania żelaza i manganu. Oczywiście najlepiej zlecić tą sprawę specjalistycznej firmie zajmującej się właściwym doborem oraz montażem tego typu urządzeń. Ale we własnym interesie dobrze jest wiedzieć jakie urządzenia odżelaziające mamy do dyspozycji. Najlepsze na rynku, opatentowane systemy usuwania z wody żelaza i manganu  to urządzenia firmy Tapworks. Z oferty możemy wybrać urządzenie regenerowane nadmanganianem potasu (TAP 1047) lub urządzenie ze złożem BIRM regenerowane poprzez napowietrzanie (TAP960). W zależności od jakości wody można też zastosować urządzenie Clack - na tym złożu regenerowanym solą kuchenną usuwamy żelazo rozpuszczone w wodzie, mangan oraz węglan wapnia. Mamy więc niejako dwie pieczenie przy jednym ogniu - wodę bez żelaza i twardości.  Żywotność złóż filtracyjnych w tego typu urządzeniach jest bardzo duża - do 20 lat, ale zależy to przede wszystkim od jakości wody.
Jeśli woda w studni jest tylko ‘twarda’ to wybieramy zmiękczacz wody taki sam jak dla wody miejskiej, opisany powyżej.


Filtry kuchenne

Na rynku jest tak duża oferta filtrów kuchennych, że opisywanie każdego dostępnego modelu mija się z celem. Omówmy więc te najskuteczniejsze. Zasada uzdatniania wody do celów spożywczych jest taka, że nie może to być jednocześnie woda do celów gospodarczych. To znaczy, że zastosowanie filtra kuchennego i podpięcie go pod kran kuchenny będzie mało skutecznym rozwiązaniem. Tu istotnym czynnikiem jest czas kontaktu wody ze złożem filtracyjnym - im dłużej, tym lepiej. Polecamy więc filtry z osobną wylewką do wody spożywczej, montowaną obok zwykłego kranu. Jeśli jednak nie chcemy lub nie możemy wiercić dodatkowych otworów to w ofercie są też krany kuchenne z osobnym ujęciem wody filtrowanej.
Filtry podzlewozmywakowe wyróżniają się niską ceną i wysoką skutecznością działania. W zależności od zastosowanych wkładów filtracyjnych uzyskujemy wodę odpowiedniej jakości. Polecamy zastosowanie filtrów opartych na standardowych 10-cio calowych obudowach - do tego typu filtrów istnieje największy wybór wkładów eksploatacyjnych.


Osobną kategorią filtrów kuchennych są systemy odwróconej osmozy. Zapewniają one idealnie czystą wodę do celów spożywczych w każdych warunkach. W sprzedaży jest bardzo duża oferta systemów opartych na odwróconej osmozie. Ceny takich urządzeń zaczynają się już od 250 zł i produkują one tak czystą wodę, że śmiało możemy ją pić bez gotowania.

Każdy system odwróconej osmozy działa na tej samej zasadzie - czysta woda jest kierowana do zbiornika lub bezpośrednio do wylewki, a zanieczyszczenia z powierzchni membrany są spłukiwane do kanalizacji. Ilość wody kierowanej do odrzutu jest zależna od trzech czynników: temperatury wody zasilającej (idealna to 32’C), ciśnienia wody zasilającej (zalecane to 4,5 atm) oraz zasolenia wody zasilającej (im niższe tym lepiej).
W praktyce bardzo rzadko te trzy czynniki mają idealne proporcje więc nie można jednoznacznie określić ilości wody odrzucanej. Na tą ilość ma też wpływ wydajność i jakość zastosowanej membrany osmotycznej, jakość oraz czystość wkładów wstępnych oraz fakt czy nasze urządzenie jest wyposażone w pompę elektryczną (elektrozawór szybciej odcina dopływ wody). Ilość wody odrzucanej może się więc bardzo różnić i u każdego będzie inna. W profesjonalnych systemach osmotycznych PURICOM odrzut będzie wynosił 50-70% w stosunku do ilości wody czystej, w najtańszych, słabo wyposażonych filtrach wynik może być 1:3 (litr wody czystej na trzy litry wody brudnej). Ilość wyprodukowanej czystej wody oraz ilość wody odrzucanej do kanalizacji sprawdzamy zawsze przy pustym lub zamkniętym zbiorniku.

- jaka gwarancja?

U każdego dostawcy może być inna, warto więc zapytać przed zakupem. Standardowo otrzymujemy 2 lata gwarancji, ale warto poszukać ofert z 5-cio, a nawet 10-cio letnim okresem gwarancyjnym.
Na naszym rynku jest też system Cristalle z 25-cio letnią gwarancją. Należy też zwrócić uwagę, co wchodzi w zakres gwarancji. Zwykle wkłady eksploatacyjne nie są objęte długim okresem gwarancji, ich żywotność wynosi bowiem od 3 do 6 miesięcy. Ale u dobrego dostawcy gwarancją objęte będzie wszystko inne - zarówno jakość wody jak i wszystkie podzespoły, łącznie z membraną osmotyczną.   

- który system wybrać?
Oferta jest naprawdę duża, i wiele zależy od naszych możliwości finansowych. Sprawdza się jednak o zasada: kto tanio kupuje ten drogo płaci. Tanie, azjatyckie systemy oferowane w wielu sklepach kuszą co prawda niską ceną, ale jest to jeden z niewielu argumentów jaki przemawia za ich zakupem. Ponieważ filtr montujemy w szafce pod zlewem warto zwrócić uwagę nie tylko na ilość miejsca jakie zajmuje, ale także na bezpieczeństwo jakie filtr nam zapewnia. Podstawa to choćby zawór antyzalaniowy. Kolejna sprawa to ilość wody jaka jest zużywana do produkcji wody czystej, co przy stale rosnących cenach wody miejskiej ma istotne znaczenie. Zwróćmy też uwagę na jakość podzespołów – siłą rzeczy nie da się w tanim produkcie zastosować wysokiej jakości części. Długość okresu gwarancji (zwróćmy uwagę co obejmuje) oraz bezpłatny montaż (uwaga na sztuczki typu bezpłatny montaż, ale trzeba zapłacić za dojazd – jak coś jest bezpłatne, to oznacza, że po prostu nie płacimy) też ma wpływ na naszą decyzję. Wybierzmy więc najlepszą dla siebie ofertę kierując się kryteriami: najpierw jakość produktu a dopiero potem cena zrównoważona przez nasze możliwości finansowe.

Filtry łazienkowe

Filtry te mają szerokie zastosowanie w poprawianiu jakości wody używanej do kąpieli lub prysznica. Jako że skóra jest naszym największym organem, przez który wchłaniamy największą ilość zanieczyszczeń z wody - warto zadbać o dobrą wodę do kąpieli. Jeśli nie mamy zastosowanego żadnego filtra wody na wejściu do budynku lub mieszkania to polecam wybrać filtry do łazienki zawierające węgiel aktywny. Zbiera on z wody chlor który podrażnia oczy i powoduje zaczerwienienie skóry. Do wyboru mamy kule kąpielowe wrzucane do wanny z wodą lub rączki prysznica w których umieszczone są wkłady filtrujące. Można też zastosować filtry montowane przed wężem prysznicowym - wszystko zależy od naszych potrzeb i możliwości technicznych.

Filtry pralkowe

Są praktycznie niezbędne, jeśli mamy twardą wodę, a nie posiadamy zmiękczacza wody na głównym ujęciu w budynku. Filtry pralkowe montujemy na przewodzie doprowadzającym wodę do pralki lub zmywarki. Zawierają one polifosfat, dzięki któremu węglan wapnia się nie krystalizuje na grzałkach lub innych elementach urządzeń. Polifosfat stopniowo się rozpuszcza więc albo uzupełniamy jego zapas albo montujemy nowy filtr. Ważna informacja: filtrów z wkładem polifosfatowym nie stosujemy do uzdatniania wody przeznaczonej do picia.
Sklep Online https://sklep.osmoza.pl
Poradniki - kliknij

Offline Pekkka

  • Nowy
  • *
  • Wiadomości: 1
  • Pomógł 0
Odp: Jaki filtr do wody?
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 10, 2012, 12:19:30 pm »
ja w wyborze kierowałam się tylko jednym: skutecznością:) choć przyznam miałam stracha... zero wiedzy itp. nie przeglądam ofert zbyt długo, zatrzymałam sie przy filtry-poznan.pl - i wybór chybionym nie byl - choc oczywiście żałuję, ze w ogóle temat musiałam podejmować - o ile prościej byłoby mieć  w kranie wodę a nie substancje wodopodobna, no ale cóż...

Offline GreguS

  • Administrator
  • Technik
  • *
  • Wiadomości: 200
  • Pomógł 27
Odp: Jaki filtr do wody?
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 10, 2012, 12:36:21 pm »
Odpowiedź w temacie mało konkretna, jaki filtr, dlaczego ten, jak się sprawuje. Jesteś nowym użytkownikiem a od razu zaczynasz od reklamy jakiegoś sklepu.
To nie taki kierunek. Proszę o trochę więcej informacji.
Sklep Online https://sklep.osmoza.pl
Poradniki - kliknij

Offline Paweł

  • Użytkownik
  • ***
  • Wiadomości: 27
  • Pomógł 3
Odp: Jaki filtr do wody?
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 10, 2012, 12:44:28 pm »
No w sumie ja też bym chciał wiedzieć, co to za skuteczny filtr. Interesuje mnie też informacja o tym dlaczego akurat filtry poznań jakieś mało znane i nie zbyt wysoko w wyszukiwarce. Opisz swoje urządzenie. Napisz nam jak działa. Na czym polega ta rewelacja? Co do wody, to jak najbardziej się zgadzam, że podobnie jak z drogami w naszym kraju, w kranie też mamy wyrób "coś tam" ... podobny.

Offline meli_3321

  • Nowy
  • *
  • Wiadomości: 1
  • Pomógł -1
Odp: Jaki filtr do wody?
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 31, 2014, 14:42:23 pm »
Ja korzystam z urządzenia Bregus Protech (nazwę podaję, by wiadomo było o czym piszę). Odczucia bardzo pozytywne, teraz bym się bez niego nie obeszła. Dlaczego akurat ten? Z mężem długo rozmyślaliśmy nad zakupem dobrego urządzenia, by woda pitna była w pełni zdatna do spożycia. Pierwszym pomysłem był dzbanek filtrujący ( ponieważ są najpopularniejsze), jednak spożywamy dużo wody - to rozwiązanie było zwyczajnie nieopłacalne. Urządzenie, które w tej chwili mamy w kuchni produkuje 173l oczyszczonej wody na dobę, przy czym odrzut jest bardzo mały. Gabarytowo zajmuje naprawdę niewiele miejsca ,a zapewnia 8mio stopniową filtrację wody. Do niego są wkłady węglowe z dodatkiem celulozy - to dodatkowy plus, ponieważ skład zwiększa wydajność przepływu wody przez nie, a co za tym idzie we wkładzie zatrzymuje się więcej niepożądanych zanieczyszczeń. Finansowo w dłuższym okresie koszty utrzymania są niskie. Montaż mieliśmy za darmo.

Offline Paweł

  • Użytkownik
  • ***
  • Wiadomości: 27
  • Pomógł 3
Odp: Jaki filtr do wody?
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 31, 2014, 15:32:42 pm »
Gratuluje 10 krotnego przepłacenia za filtr, który nie robi nic wiecej niż osmoza RO4 za przykładowe 290pln,
ale żeby odpowiednio odnieść ilość stopni filtracji, to każdy filtr RO7 zrobi taką samą pracę za 599 z piękną wylewką,
nawet jak dołożymy pompę i miernik TDS, komputerowe sterowanie, to dalej mamy produkt 3x tańszy.

Offline larisa

  • Nowy
  • *
  • Wiadomości: 1
  • Pomógł -1
Odp: Jaki filtr do wody?
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 20, 2014, 16:08:14 pm »
Ja też używam filtru bo mam twardą wodę, ciągle mialam problem z odkamieniania czajnika, mam filtr Dafi  i w koncu nie muszę się użerać z kamieniem, a i woda teraz jest czyściutka i smaczna :)

Offline GreguS

  • Administrator
  • Technik
  • *
  • Wiadomości: 200
  • Pomógł 27
Odp: Jaki filtr do wody?
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 20, 2014, 16:41:48 pm »
Po pierwsze piszemy poprawnie, tym bardziej jeśli są to krótkie zdania,
po drugie nie jest tu mile widziana reklama, kiedy użytkownik swój pierwszy post realizuje w jej postaci,
po trzecie filtr Dafi - nic ta informacja nie wnosi do tematu, jest ogólna, niekonkretna.
Sklep Online https://sklep.osmoza.pl
Poradniki - kliknij

Offline rotunm

  • Nowy
  • *
  • Wiadomości: 1
  • Pomógł 0
Odp: Jaki filtr do wody?
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 22, 2016, 12:41:32 pm »
Odkładanie się kamienia na dnie czajnika nie jest jakimś strasznym problemem, wystarczy kwasek cytrynowy i czajnik jak nowy, problemem dla mnie przy wodzie kranowej jest osad po zalaniu herbaty, i sam smak wody, nie zmieniający się nawet po zagotowaniu. Wszystkim, którzy zastanawiają się nad filtracją wody, polecam kupić na początek dzbanek z filtrem i wtedy napić się herbaty czy kawy, wtedy tylko moim zdaniem ma ona prawdziwy smak. ja wraz z mężem zdecydowałam się na zakup w końcu filtra wody odwróconej osmozy, patrząc głównie na wydajność i jak każdy cenę. kupiliśmy polecony nam przez znajomego filtr [*****WYMODEROWANO*****] jesteśmy zadowoleni, chociaż montaż filtra podzlewowego na pewno jest zawsze problematyczny tym bardziej ze trzeba było wywiercić w zlewie otwór na kolejny kran, ale cóż naszym zdaniem warto było

Offline academol

  • Nowy
  • *
  • Wiadomości: 1
  • Pomógł 0
Odp: Jaki filtr do wody?
« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 29, 2016, 09:57:02 am »
Ja mam od zawsze problem z kamieniem w czajniku. Kwasek cytrynowy pomaga w pewnym stopniu, ale myślę, że głównym problemem jest jakość wody... Od kilku dni mam filtr i jestem bardzo zadowolony. Smak, jakość poprawiła się w 100%.

Offline Karolina1989

  • Nowy
  • *
  • Wiadomości: 1
  • Pomógł 0
Odp: Jaki filtr do wody?
« Odpowiedź #12 dnia: Luty 03, 2017, 09:00:47 am »
To prawda, że filtrów do wody jest bardzo dużo, ale no nie w każdym przypadku kazdy będzie skuteczny, więc trzeba się skupić na tym, żeby dobrać filtr dobrze :)) z czym masz problem? Z twardością?  :not speak: no to na pewno przyda się filtr zmiękczający, ale noo jesteś pewny, że to jedyny problem? Spójrz sobie na normy: http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20150001989  i może zrób badania wody?? będziesz miał pewność!!!

Wymoderowano - patrz REGULAMIN!
Zmieniono link na odnośnik do aktualnego rozporządzenia z 2007 roku,
ze strony powszechnie dostępnej.

Offline pablo1809

  • Moderator
  • Pro
  • *
  • Wiadomości: 155
  • Pomógł 13
Odp: Jaki filtr do wody?
« Odpowiedź #13 dnia: Październik 09, 2017, 11:06:28 am »
Właściwie wszystko tu zostało wyjaśnione, ale pozwolę sobie dodać przysłowiowe 3 grosze.

1. Wkłady sznurkowe będą filtrowały wodę dłużej niż piankowe. Luźniejsza struktura umożliwia głębsze wniknięcie zanieczyszczeń.

PS. Niedawno pojawiły się na rynku nowe wkłady piankowe o specjalnej strukturze, które łączą zalety sznurków i pianek.

2. Wkłady węglowe sypane (GAC) mimo ryzyka tunelowania są skuteczniejsze w usuwaniu zanieczyszczeń niż bloki węglowe. Po pierwsze 100% węgla w GACach bierze udział w filtracji, podczas gdy w blokach część porów jest zaklejona "klejem" zlepiejącym ziarna. Po drugie większość bloków na rynku to chińszczyzna. Użyty do ich produkcji węgiel jest tragicznej jakości. Wyjątkiem jest tutaj jedna firma, która faktycznie robi bloki w PL.

3. KDF do ochrony antybakteryjnej, usuwania metali ciężkich itp w niektórych przypadkach (kwaśna woda) przenika do wody i mamy ją wzbogaconą w związki miedzi i cynku. Do zmniejszenia twardości lub usunięcia metali ciężkich trzeba zastosować sporo KDFu, więc nie wierzcie w cuda i od razu zamówcie inny wkład (z węglem katalitycznycm do usuwania metali ciężkich i ze srebrem do ochrony mikrobiologicznej)

4. Activated alumina (aktywny glin) stosowany do usuwania arsenu może również przenikać do wody. I mamy sytuację jak wyżej.

5. 10" wkłady zmiękczające starczają na krótko, więc stosujcie je wyłącznie w punkcie poboru (kuchnia).

6. Wkłady odżelaziające z reguły nie działają przy żelazie/manganie przekroczonym kilkukrotnie. Do ich działania potrzeba odpowiedniego pH oraz zawartości tlenu w wodzie. Dlatego lepiej od razu zainwestować w odżelaziacz.

7. Membrana ultrafiltracyjna nie usuwa jonów z wody, a więc TDS praktycznie się nie zmieni!!!
Używajcie polskich znaków! Jest różnica czy zrobisz komuś ŁASKĘ czy LASKE!

Offline pcvolka

  • Nowy
  • *
  • Wiadomości: 4
  • Pomógł 0
Odp: Jaki filtr do wody?
« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 30, 2018, 15:30:35 pm »
Ja ostatnio kupiłam filtr do wody Nivona Claris Nirf 700. co o nim sądzicie?

Offline pablo1809

  • Moderator
  • Pro
  • *
  • Wiadomości: 155
  • Pomógł 13
Odp: Jaki filtr do wody?
« Odpowiedź #15 dnia: Styczeń 30, 2018, 16:56:58 pm »
Ja ostatnio kupiłam filtr do wody Nivona Claris Nirf 700. co o nim sądzicie?

Nie miałem jeszcze okazji tego testować (może ktoś na forum to zbadał). Prawdopodobnie to coś w stylu wkładu dzbankowego (mieszanką kationitu i węgla aktywnego). Jak nie masz zbyt twardej wody, to powinien przez jakiś czas spełnić swoje zadanie.

Trochę drogi ten filterek...

Używajcie polskich znaków! Jest różnica czy zrobisz komuś ŁASKĘ czy LASKE!

Offline Inka90

  • Nowy
  • *
  • Wiadomości: 3
  • Pomógł 0
Odp: Jaki filtr do wody?
« Odpowiedź #16 dnia: Luty 08, 2018, 10:29:13 am »
Też się zastanawiam nad kupnem tego filtra, jedyne w sumie co mnie powstrzymuje to jego cena. Kupiłabym go jeśli okazałby się wart wydania pieniędzy. Jeżeli ktoś go miał to może mógłby powiedzieć o nim coś więcej?
Co złe, to na lewo, co dobre, na prawo...

Offline GreguS

  • Administrator
  • Technik
  • *
  • Wiadomości: 200
  • Pomógł 27
Odp: Jaki filtr do wody?
« Odpowiedź #17 dnia: Luty 08, 2018, 10:37:37 am »
Chyba trzeba będzie poruszyć kwestię filtrów do ekspresów...
W przypadku producentów ekspresów, to swoista żyła złota - specjalnie zaprojektowana obudowa,
która ogranicza możliwość stosowania zamienników, a winduje cenę filtra, w środku nie znajdziecie nic szczególnie ciekawego.
Wielu klientów, właścicieli dobrych kawiarni, do profesjonalnych urządzeń do parzenia kawy stosuje - po prostu wodę z osmozy,
jest miękka i idealnie zbiera wszystko co kawa z siebie może oddać - aromat i smak.
Ja w swoim nie używam żadnych filtrów oprócz wspomnianego rozwiązania - nie ma problemu z kamieniem,
zakupem tabletek czyszczących itp., a ekspres bezawaryjnie śmiga już parę lat. Sprawdzone na Jura, Saeco i Krups :)
Sklep Online https://sklep.osmoza.pl
Poradniki - kliknij

Offline pablo1809

  • Moderator
  • Pro
  • *
  • Wiadomości: 155
  • Pomógł 13
Odp: Jaki filtr do wody?
« Odpowiedź #18 dnia: Luty 08, 2018, 15:48:35 pm »

Kiedyś rozciąłem filterek do ekspresów. Nie pamiętam producenta, ale to był chyba taki "markowy". Wewnątrz znalazłem mieszankę jonitu i węgla - czyli nic nadzwyczajnego. Coś takiego możecie sobie sami zrobić w warunkach domowych :)

Jeżeli szukacie ekspresu do użytku własnego to postarajcie się znaleźć taki z możliwością podłączenia uniwersalnego wkładu (liniówka), ewentualnie podpięcia osmozy. Z pewnością zaoszczędzicie sporo na wkładach.

W przypadku lokali gastronomicznych, gdzie zużycie wody jest duże, to trzeba kupić coś większego. Jeżeli da radę (średnica przyłączy) to można się pokusić o korpusy 10" z wkładami o standardzie 10" x 2,5" - węglowy oraz zmiękczający. Tu trzeba pokombinować i rezultat może być różny.
Używajcie polskich znaków! Jest różnica czy zrobisz komuś ŁASKĘ czy LASKE!

Offline soonot

  • Nowy
  • *
  • Wiadomości: 1
  • Pomógł 0
Odp: Jaki filtr do wody?
« Odpowiedź #19 dnia: Luty 21, 2018, 14:32:50 pm »
Hejka. Jaki polecacie dla mnie flirt do wody takiej, żeby była pozbawiona właśnie wszelkich szkodliwych "substancji"? Nie smakuje mi zwykła przygotowana, jakieś męty są w niej...