Witam.
Wstęp.
Tam gdzie mieszkam (Czeladź - Piaski) jakość wody jest fatalna. Czajnik zarasta kamieniem w przeciągu 2-3 tygodni, herbata jest mętna. Ogólnie rzecz biorąc kicha. Dlatego też zdecydowałem się na osmozę+mineralizator.
Żeby nie podejmować decyzji na ślepo - przejrzałem co tylko mogłem. I niepokoi mnie wielkość zrzutu wody. Niby producent deklaruje 1:4 ale to przy założeniu że w zbiorniku jest ciśnienie atmosferyczne. Natomiast niektóre wykres pokazują że przy "prawie pełnym zbiorniku" zrzut wody może wynosić nawet 1:12.
Stąd pytanie - czy ktoś testował osmozę na wielkość zrzutu przy pustym i pełnym zbiorniku? Producent coś tam deklaruje, ale wolałbym znać wartości zmierzone w warunkach domowych.
No i następne pytanie - co zrobić żeby wyrzucać mniej. Znalazłem permeate pump ( było na forum), ale znowu poza deklaracjami producenta - nie ma danych z testów rzeczywistych. Jeżeli ta pompa była by faktycznie tak skuteczna - to pokusiłbym się o jej zainstalowanie. Nie chodzi tu nawet o koszt - ale o sam fakt marnowania wody pitnej. Tu byłbym wdzięczny również za informację gdzie to kupić.
I jeszcze jedno pytanie - czy ktoś próbował podnieść sprawność za pomocą małego zbiornika? Myślę tak - skoro osmoza jest tym mniej wydajna im bardziej wypełniony zbiornik, to zbiornik powinien być jak najmniejszy, żeby nawet mały pobór, dawał duży ubytek procentowy. Instalacja którą planuję kupić ma zbiornik 15 litrów brutto. I wedle opisu jest to ok 10 litrów netto.
Pobranie przysłowiowej szklanki wody 0.25 litra , spowoduje że w zbiorniku nadal będzie 97% wody i zrzut wody będziee duży
Gdyby zastosować zbiornik o pojemności netto 2 litry, to szklanka wody zabierałaby jakieś 12% zbiornika. I odrzut byłby sporo mniejszy.
I jeszcze jedno pytanie. Zawór czterodrożny odcina dopływ wody, przy jakimś wypełnieniu zbiornika. Kto wie jakim? Bo może lepiej dać duży zbiornik , albo nawet dwa. Ale zaworem czterodrożym ustawić maksymalne wypełnienie na 50%. Wtedy osmoza by pracowała z odpadem 1:4 ( wykres znalazłem tutaj
http://eagd.com.pl/Aquaphor-morion-z-kompletem-wkladow) natomiast nigdzie nie znalazłem regulowanych zaworów.
Z góry dziękuje za odpowiedzi.