Witam,
Zwracam się do Was z małym problemem odnośnie filtra RO7. Jako, że jestem na początku swojej przygody :) muszę się doradzić. Kupiłem mieszkanie, gdzie zamontowany jest filtr RO7. Poprzedni właściciel twierdzi, że wymieniał wkłady, jednak nie jest przekonany, czy robił dezynfekcję układu (zakładam, że nie). Na wszelki wypadek zamierzam i tak wymienić wkłady razem z membraną (roczny zestaw już kupiony) tak dla "świętego spokoju". Teraz moje pytanie. Czy sama dezynfekcja układu wystarczy? Czy lepiej też wymienić zbiornik na nowy? Pytam, ponieważ przeglądając Internet na ten temat znalazłem info o tym, że dezynfekcję trzeba zrobić raz/ dwa razy na rok, a jeśli nie była od dłuższego czasu robiona, to lepiej wymienić zbiornik. Do zestawu, który kupiłem dostałem 2 tabletki do dezynfekcji. Zestaw do dezynfekcji pdezyn2 kosztuje ok 50zł, natomiast zbiornik ok 100zł.
Czy wymienić zbiornik na nowy i zrobić dezynfekcję za pomocą tych tabletek - koszt ok 100zł?
Czy zostawić zbiornik i kupić ten zestaw do dezynfekcji - koszt ok 50zł?
Czy wystarczy zrobić dezynfekcję za pomocą dołączonych tabletek i nie ponosić dodatkowych kosztów?
Ciśnienie z kranu ok, czyli zestaw działa. Co do wymiany to będę sugerował się filmikiem z YT
https://www.youtube.com/watch?v=mYIflhTK0VkTrochę się rozpisałem.
Dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam