Zbiornik nie napełnia się do końca

Zaczęty przez tgr, Kwiecień 12, 2014, 10:23:29 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

tgr

Witam,
od 2 dni męczę się z moim systemem RO. Zbiornik ma netto 12l jednak napełnia się tylko do 10l przez co ciśnienie ze zbiornika nie blokuje na zaworze czterodrożnym odrzutu do ścieku. Dziwne jest jeszcze to, że po zamknięciu głównego zaworu nagromadzona woda w zbiorniku przez kilka godzin gdzieś ucieka. Prawdopodobnie cofa się do membrany i wypływa do ścieku, bo nieszczelności na złączkach nie zauważyłem.
Mój system to RO3, który użytkowałem od kilku miesięcy, konkretnie pobierałem 50l raz na 4 tygodnie. Teraz dokupiłem zbiornik z wylewką i zaworem czterodrożnym.

Macie jakieś pomysły?

GreguS

Proszę konkretniej, ewentualne zdjęcia zestawu, jednocześnie pytanie
czy wszystko jest dobrze podłączone, gdzieś na forum jest dokładny rysunek...
jeżeli woda cofa się ze zbiornika, to uszkodzony jest zaworek zwrotny
na obudowie membrany.
Więc najpierw sprawdź podłączenie kostki, potem kolanko z zaworem zwrotnym.
Sklep z filtrami do wody - tutaj
Poradniki - kliknij

tgr

Dzięki za naprowadzenie. Połączenia z zaworem czterodrożnym sprawdzałem 100x ;), wymontowałem kolanko z membrany na wyjściu czystej wody i okazuje się że nie ma w kolanku zawory zwrotnego. Pewnie tu tkwi problem?

Paweł

Rozumiem, że system przerabiałeś sam, czyżby z akwarystycznego? :P
Tak, problem będzie z tego powodu, w kolanku wychodzącym z membrany z czystą
wodą powinien być zawór zwrotny.

tgr

Tak, moja wersja miała tylko filtr wstępy, węglowy i membranę 75 z ogranicznikiem na wyjściu do ścieku. Kupię ten zaworek i zobaczę czy będzie poprawa. Dzięki raz jeszcze.

tgr


GreguS

To teraz masz pełnoprawny filtr do wody :)
Sklep z filtrami do wody - tutaj
Poradniki - kliknij